Boeren in Colombia aan de slag met Goudse kaas

article
published at 21-07-16, by Tobias Rijnsdorp

Op 2800 meter hoogte en 2.5 uur rijden van Bogota ligt het dorpje Monquentiva. Er wonen meer koeien dan mensen. Iedereen in het dorp is betrokken bij de melkproductie en iedere dag wordt de melk vroeg in de ochtend en eind middag per paard (en wagen) aangeleverd bij de coöperatie. Binnenkort wordt hier zeer waarschijnlijk Goudse kaas geproduceerd.

Geschreven door Tobias Rijnsdorp

José is “el jefe” (de baas) van de melkcoöperatie COLEGA (cooperativa de lecheros de Guatavita), waar kleine boeren iedere dag hun melk leveren. Tot 25 jaar geleden was er in dit dorp geen elektriciteit, schoon water, voldoende eten of vervoer om naar de stad te rijden om de melk te verkopen. Door het oprichten van een goed georganiseerde coöperatie, het uitwisselen van kennis en een beetje hulp van buitenaf, konden de boeren uiteindelijk melk produceren van voldoende kwaliteit en kregen ze toegang tot de formele markt (Colanta). Sindsdien is het een stuk beter vertoeven voor de kleine boeren hier in de omgeving.

José - 72 jaar - geniet aanzien in het dorp omdat hij de coöperatie heeft opgezet. Hij ziet veel potentie in het lokaal produceren en verkopen van Goudse kaas, met Nederlandse kennis en technologie. Ook omdat de melkprijs, net als in Nederland, op zijn gat ligt en de verwachting is dat dat nog wel even zo zal blijven. De kaasprijs daarentegen blijft stijgen en vooral de duurdere gerijpte kazen winnen aan markt in Colombia. Daarnaast willen veel mensen in het dorp minder afhankelijk zijn van Colanta, de grootste melkverwerker in Colombia.

Samen met de coöperatie zijn we bezig met alle voorbereidingen om na de Nederlandse zomer, een kaas pilot project te starten. We gaan op kleine schaal beginnen met het ontwikkelen en testen van ambachtelijke ‘Goudse’ kaas. Een aantal kleine melkboeren zullen door mij en een Nederlandse zuivelexpert worden opgeleid om de kaas te maken. Als de kaas voldoende kwaliteit heeft, zal deze worden verkocht via verschillende afzetkanalen in Bogota.

Ik heb besloten om in dit dorpje het kaasavontuur te starten, vanwege de directe connectie met de kleine boeren, het potentieel voor rurale ontwikkeling, het perfecte klimaat en de goede en constante melkkwaliteit. Het is een stuk ingewikkelder dan samenwerken met een grote zuivelverwerker maar voor mij persoonlijk veel leuker en op termijn ook meer rendabel verwacht ik.

Er is veel werk te verzetten en het is zeker een grote uitdaging, maar ik verwacht dat je dit jaar de eerste kaas kan komen proeven hier in Monquentiva. Leuk toeristisch uitje trouwens.

Wordt vervolgt!