Biologisch is niet duur, gangbaar is te goedkoop

article
published at 25-01-16, by Michaël Wilde

Ik vind het leuk om zo nu en dan een gastcollege of presentatie over biologische landbouw te geven. Bijna iedereen heeft een (sterke) mening over eten, landbouw en gezondheid. Ook al zijn deze meningen heel verschillend, het is opvallend hoe eensgezind men is als het gaat om biologisch.

En dan vooral over de volgende drie vooroordelen:

  1. Hoe weet ik dat biologisch ook echt biologisch is? Biologisch is toch gewoon een marketing ding?
  2. Biologisch is prima voor het rijke westen, maar biologisch kan de wereld niet voeden.
  3. Biologisch is allemaal leuk en aardig, maar veel te duur.

Ik wil het eigenlijk vooral hebben over dat laatste punt, maar neem graag de gelegenheid om de andere twee even te tackelen!

Biologisch als marketingtool

Biologisch is niet “gewoon een marketing ding”. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het woord 'biologisch' is ook wettelijk beschermd. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.

Biologisch kan de wereld niet voeden

Met betrekking tot de vraag of biologisch de wereld kan voeden, verwijs ik je graag door naar een eerdere blog van mij over de jamaar-biologisch-kan-toch-nooit-de-wereldbevolking-voeden-vraag.

Biologisch is te duur

En dan vooroordeel drie: biologisch is veel te duur. Het klopt dat biologische producten (in de schappen van de supermarkt) meer kosten dan niet-biologische producten. Dat komt alleen niet door de prijs van biologisch. Het heeft vooral te maken met het feit dat niet-biologische producten te goedkoop zijn.

“Hoe kan iets te goedkoop zijn?”, hoor ik je vragen… Nou, dat kan heel goed als je niet alle kosten meerekent in je calculatie. Ik heb het dan over de verborgen kosten van voedselproductie. De onzichtbare, maar zeer reële kosten die nu worden doorgeschoven naar de belastingbetaler of onze kinderen en kleinkinderen.

Verborgen kosten

Wat deze zogenaamde verborgen kosten zijn? Heel simpel. Dat zijn de kosten die wij als maatschappij maken om bijvoorbeeld kunstmest en gifstoffen uit ons water te filtreren of de kosten om bodemverarming (als gevolg van industriële landbouw) te herstellen. Je kan ook denken aan het geld dat wij als maatschappij uitgeven aan mensen behandelen die ziek worden of sterven (350,000 per jaar), omdat ze in aanraking komen met landbouwgif. Andere voorbeelden zijn de kosten die wij maken, omdat wij biodiversiteit verliezen, de aarde opwarmt, de bijen sterven enzovoort.

In 2014 ontwikkelden wetenschappers van de wereldvoedselorganisatie FAO een model om de ‘True Cost Of Food’ uit te rekenen. Op basis van dit model heeft het bedrijf Soil & More de werkelijke kosten voor een aantal gangbare en biologische vruchten uitgerekend en met elkaar vergeleken. De eerste resultaten zijn glashelder: als je alle kosten meeneemt in je berekening, hoort gangbaar veel meer te kosten dan biologisch. Biologisch is niet te duur, gangbaar is te goedkoop!

Meer info? Mail mij op michael@eosta.com of ga naar natureandmore.com.Set up by
Communicatie Duurzaamheids Manager

Join the talk