Bericht tijdens regenseizoen? Dan kun je lang wachten

article
published at 26-04-16, by Grensverleggers Redactie

Mijn vorige blog sloot ik af met het zinnetje: "tot een volgend bericht uit het regenseizoen!”. Ik heb niet voor niets even niks van mij laten horen.... We hebben te maken met droogte in Ethiopie. De ergste droogte in 50 jaar wel te verstaan.

Geschreven door Michiel Wolthuis

10 miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. In de ergst getroffen gebieden - voornamelijk rond Afar - is 50% tot 90% van de opbrengst verloren gegaan en honderdduizend vee overleden.

Live aid concert nodig?

De overheid is nu beter voorbereid dan tijdens de bekende droogte in 1984. Waarschijnlijk geen Bob Geldof (je weet wel, van Do they know it's christmas?) dit jaar dus. Toch kan de overheid het niet alleen af. Na het in eerste instantie zelf geprobeerd te hebben en weinig nieuws te verspreiden (de media is onder grote controle van de overheid), heeft de overheid internationaal aan de bel getrokken.

Onrust

Niet alleen de droogte haalt de pers in Nederland. Ook de recente onrusten in het Oromo gebied - waar Ziway zich in bevindt - staan in het nieuws. Meer dan 200 mensen zijn overleden bij demonstraties tegen de overheid en investeringen zijn vernield. Een ingewikkeld conflict tussen een bevolkingsgroep die zich al heel lang achtergesteld voelt en een overheid die eigenlijk niet democratisch is.

Zembla bekeek of Nederlandse investeerders en Nederlands ontwikkelingsgeld in deze periode wel zinvol besteed wordt. Jammer dat een dergelijke documentaire niet een volledig beeld geeft van alle goede activiteiten die plaatsvinden in Ethiopië!

De afgelopen periode is er bij Soil & More in Ethiopië veel gebeurd namelijk. Zo hebben we 3000 ton compost aan lokale boeren geleverd, 185 boeren getraind in compostering en duurzaam grondgebruik en verkopen we ongeveer 25 vrachtwagens per week.

Onder: Rondreis in de Afar-regio (Ethiopië) na de Danakildepressie. Dit is de heetste plek op aarde met een werkende vulkaan, zoutmeren, zwavel en et cetera.

Sprong vooruit

Waar we vorig jaar nog druk waren met elektriciteit, waterinstallaties en machines installeren, zijn we inmiddels bezig met kwalitatief goede compost maken. Hiermee kunnen we de bodem herstellen, opbrengst van de bodem vergroten en zelfs het watergebruik verminderen. Iets wat hard nodig is; de waterstand in Lake Ziway is door de droogte enkele meters gezakt. Irrigatie wordt steeds moeilijker. Boeren in de omgeving hebben grote moeite om hun opbrengst veilig te stellen. In dit artikel op Volkskrant.nl lees je meer.

Onder: De sorteringsmachine sorteert de compost op diameter.

Help ons

Door de droogte trekt veel vee naar Ziway. Hierdoor maken nog meer beesten gebruik van het water. Daarom willen we graag een drinkplaats aanleggen voor vee. Wij hebben de waterput al, maar moeten nog een betonnen bak maken en pijpen aanleggen. Hiervan kunnen honderden stuks vee drinken elke dag! Je kunt ons helpen door een bedrag te geven via onze crowdfundingpagina. Ook kun je de ontwikkelingen van dit project volgen op onze Facebookpagina.