Bedrijfsfalen, van zero naar hero

article
published at 27-01-17, by Chantal Heutink

Een jaar geleden liep ik door een uitzichtloze en donkere tunnel. Ik voelde me een mislukking en een loser. Na me jaren, met enorm veel drive en bezieling, te hebben ingezet voor I-Care, moest ik de pijnlijke beslissing nemen om het af te bouwen.

Het voelde of mijn hart eruit werd gerukt toen ik de vrouwen moest ontslaan. Met een gevoel van schaamte keek ik mijn sponsors en achterban in de ogen met de boodschap: ‘het is niet gelukt’. Oude pijn kwam naar boven. Jaren stond ik bekend als the lady in red dealing with the red issue. Wie ben ik nú? Was ík niet gelukt en een zero? Of was het opzetten en runnen van I-Care als onderneming in Kenia niet gelukt? Of was het een combinatie van beiden?
 
Gefrustreerd en stampvoetend zat ik thuis. Nu de kogel tóch door de kerk was, wilde ik doorpakken, het afhandelen, uithuilen en opnieuw beginnen. Door de nog steeds lopende recht zaak kon dat niet en moest ik lijdzaam afwachten.
 

A blessing in disguise

Ik werd door de situatie in Kenia teruggeworpen op mezelf. Niet meer rennen, koprollen maken en in de doen modus, maar in stilte naar binnen kijken en reflecteren. 
 

Waar is het fout gegaan en wat heb ik geleerd door mijn val?

Hier zeven lessen, om te voorkomen dat jullie dezelfde fouten maken. 
 
 

1. Omring je van meet af aan met experts, een dreamteam

Te vaak heb ik alles alleen gedaan. Ik ben leeggelopen. Ook omdat ik ín de business ben gaan werken, in plaats van eraan. Mijn kracht ligt in creëren en inspireren, daar kwam ik vrijwel niet meer aan toe.
 

2. Doe waar je goed in bent.

Besteed andere dingen uit en werk met mensen van wie je kunt leren en die je naar een hoger plan kunnen tillen.
 

3. Hak knopen door

Wij transformeerden van stichting naar social enterprise, dat vraagt om een ander DNA. Toen we die stap maakten, hadden we het management in Kenia moeten vervangen. Halfbakken tussenoplossingen werken niet.
 

4. Zorg voor voldoende vet op de botten

Onze markt, the base of the pyramid, vraagt om gedragsverandering en daarmee gepaard slow capital. De meisjes wilden graag het wasbaar maandverband, maar het zijn uiteindelijk de ouders of verzorgers die het moeten betalen. Hebben ze daar geld voor? Zo ja, hebben ze het er óók voor over? Het inbedden in de gemeenschappen vraagt om een lange adem en daar is geld voor nodig.  
 

5. Focus

Elke kans die voorbij kwam pakte we aan. We hadden ons beter op een of twee gebieden kunnen richten en zo, op basis van trial en error, kunnen leren wat wel en niet werkt. Schieten met hagel kost veel geld en is inefficiënt.


6. Bouw rustmomenten en reflectietijd in

24/7 was ik bezig met mijn passie. Ik raasde in Formule1 snelheid door. In een hoog tempo zag ik alles aan me voorbij razen en miste cruciale pitstoppen. Om scherp te blijven en makkes en uitputting te voorkomen, zijn rustmomenten van vitaal belang.
 

7. Blijf trouw aan jezelf en durf nee te zeggen

Ik wilde wezenlijke impact voor de meisjes en vrouwen. Investeerders wilden massa en schaalvergroting. Door daarin mee te gaan, dwaalde ik af van mijn gevoel.
 
Hoe pijnlijk deval ook was, het avontuur had ik voor geen goud willen missen. Ben ik een mislukkeling? Geenszins, ik kan er nu op terugkijken met een gevoel van trots. Ik heb het lef gehad om uit mijn comfortzone te treden en het te doen. Daardoor heb ik een mega ervaring mogen beleven en heb ik waardevolle ondernemings- en levenslessen geleerd die ik weer meeneem op weg naar mijn volgende bestemming. En uiteindelijk hebben we meer dan 55.000 vrouwen en meisjes bereikt.  
 
Het stof na de bumpy road heb ik van me afgeklopt. Van zero voel ik me nu een hero. Ik sta weer trots en fier op mijn hoge hakken aan de vooravond van een nieuw avontuur; het lanceren van mijn boek ‘Op hoge hakken in Afrika’ op 8 maart tijdens internationale vrouwendag.
 
Als lady in red dealing with the red issue zie ik het onveranderd als mijn missie om taboes te doorbreken. In Afrika de taboes rondom menstruatie. Dichter bij huis taboes rond het gebrek aan zelfvertrouwen en bedrijfsfalen. Je kunt mijn missie en verhaal steunen door mijn boek alvast te reserveren of te sponsoren. Bekijk hier mijn project en de mogelijkheden.