Accepteert u cookies?

article
published at 05-11-14, by Paul Burgers, PhD.

Een interview met ondernemer Paul Burgers - ook blogger op grensverleggers.nl - over zijn nieuwste CO2-neutraal gemaakte product van Indonesische bodem: koekjes! De koeken zijn gemaakt van Indonesische palmsuiker, dat weer behoort tot de health foods. Je zou ze dus ook nog gezond kunnen noemen.

“De palmsuiker die we voor de koeken gebruiken komt van speciale palmbomen uit Indonesië. Die bomen groeien alleen als ze omringd worden door andere bomen; echte jungle farming dus. Deze palmsuiker vervoeren we per schip naar Nederland. In Ederveen zit een biologische bakker, Van Voorthuizen, die er vervolgens overheerlijke koeken van maakt, met een beetje een karamelachtige smaak. Hij gebruikt hiervoor CO2-neutraal gemalen molenmeel van biologische boerderijen uit de omgeving.”

Waar kunnen we de koeken kopen?

Bakker Van Voorthuizen start de verkoop binnenkort in zijn vijf winkels in Gelderland. Ook zijn ze op bestelling bij hem leverbaar. Daarnaast zitten we in het beginstadium van de onderhandelingen met een grote supermarktketen. We hopen natuurlijk dat de koeken daar straks in de schappen liggen. De koeken worden op dit moment getest en de eerste resultaten zijn erg positief. Maar we moeten het nog hebben over bijvoorbeeld prijs en andere eisen. We zijn dus nog niet zo ver.” 

Hoe maak je de koeken volledig CO2-neutraal?

“We leggen naast elkaar hoeveel CO2 de palmsuikergronden in Indonesië afvangen en hoe veel CO2 wij uitstoten om de koeken te produceren. Mocht blijken dat we meer CO2 uitstoten dan dat we afvangen, dan planten we net zo veel bij totdat we volledig neutraal zijn. Daar profiteert onze kleinschalige palmsuikerproducent dan weer van door de uitbreiding van zijn areaal.” 

Welke CO2-neutraal producten wil je nog meer in Nederland verkopen?

“De zogenoemde bomentas is een goed voorbeeld. Die is volledig gemaakt van onderdelen van een boom, zoals van kokosvezels verlijmd met vloeibare latex, van natuurrubber en van hout. Ik verwacht dat deze C2C-gecertificeerd worden. En het schijnt een hip model te zijn.”

Om het geheugen op te frissen: wat doe je verder ook alweer met CO2 Operate?

“Ik help bedrijven om CO2-neutraal te ondernemen. Via een milieuscan berekenen we hoe ze scoren. Het blijkt dat er altijd wat gecompenseerd moet worden, dat noemen we de onvermijdelijke CO2-uitstoot. Denk daarbij aan de uitstoot door gasverbruik en door het gebruik van auto’s. Deze willen we compenseren door projecten op vooral Sumatra. Daar zetten we gedegradeerde landbouwgrond om in bosachtige mengteelten van koffie, kaneel, cacao, rubber, fruit et cetera. Deze bomen zorgen voor CO2-afvang en een verbetering van de bodem. De oogst ervan komt ten goede aan de lokale bevolking, die zo ook een goed inkomen verdienen.”

En nu wil je je ook richten op een bredere doelgroep?

“Klopt, een tweede spoor van CO2-Operate wordt het leveren van CO2-neutraal gemaakte producten van Indonesische bodem aan de Nederlandse markt, zoals dus die koeken en de bomentas. Op dit moment hebben de lokale boeren met hun producten uit onze mengteelten slechts toegang tot lokale tussenhandelaren, maar we zijn aan het onderzoeken hoe we een volwaardiger keten kunnen optuigen.” 

Loopt het allemaal soepel?

“Aan de ene kant wel, want onze klantenkring groeit gestaag. Maar aan de andere kant hebben we te maken met twee grote obstakels: de publieke opinie en de overheid. In Nederland wordt helaas nog steeds negatief geoordeeld over CO2-compensatie via boomaanplant. En dat terwijl alleen bomen in staat zijn om daadwerkelijk CO2 uit de lucht te halen, via opslag als hout in de stam. Van de overheid had ik meer verwacht, die werkt bepaald niet mee. Zij wil CO2-opslag realiseren via allerlei kostbare projecten, als het even kan zelfs onder woonwijken. Sterker nog: in het duurzaam aankoopbeleid van de overheid staat dat niet meer dan 50 procent van compensatie via boomaanplant mag worden gedekt. Waarom?? De meeste compensatie moet via duurzame energie plaatsvinden. Dat terwijl duurzame energie helemaal geen CO2 reduceert. Het voorkomt slechts dat er nog meer CO2 in de lucht komt. Een combinatie van beide is daarom echt nodig, en daarvoor span ik me hard in.”

 

The post Accepteert u cookies? appeared first on Grensverleggers.