30% meer vruchten, 50% minder waterverbruik

article
published at 14-09-14, by Aart van den Bos

De eerste week van september bracht Aart van den Bos van Soil & More een bezoek aan Ethiopië. “Na een lange aanloopperiode waar we de nodige hobbels hebben moeten nemen zijn we nu echt stappen aan het maken. We hebben de afgelopen tijd al aardig wat compost geleverd aan potentiële klanten zodat ze ermee konden testen.

Als klein bedrijf zijn we ervan overtuigd dat we een enorme impact kunnen realiseren. ” Lees hieronder het verhaal van Aart.


De resultaten zijn verbluffend. Eerder dit jaar bleek de proef met een coöperatie van smallholder farmers enorm succesvol. De telers die  we vorig jaar van compost hadden voorzien vertelde ons dat het gewas er inmiddels veel beter bij stond, 30% meer vruchten produceerde met 50% minder waterverbruik. Ook werd er bespaard op kunstmest en pesticiden. De resultaten waren vooral duidelijk bij boeren die slechts een deel van hun veld met compost hadden bewerkt.

Non-stop compost produceren

Ook  met de bouw van de kantoren (zie foto), de workshop en het aanleggen van de infrastructuur gaat het nu de goede kant op. Een aantal machines zijn inmiddels op het bedrijf gearriveerd en draaien al op volle toeren. We hebben inmiddels ook al zo’n 30 mensen aangenomen in verschillende functies.  We verwachten nu binnen 4 tot 6 maanden volledig operationeel te zijn en non-stop compost te kunnen gaan produceren en verkopen.

Eindelijk aandacht voor bodemvruchtbaarheid

Met een lokale NGO ‘HOAREC’ hebben we een MOU getekend voor de levering van compost en het geven van trainingen en workshops aan kleine boeren en boeren coöperaties. Daarbij zullen we ook inzoomen op het maken en het gebruiken van compost thee, een vloeibare biologisch spulletje dat lokaal gemaakt kan worden en de microbiologie voor plant en bodem aanzienlijk verbeterd.

We zijn dankbaar dat we met partijen als ICCO, HOAREC en ook met steun van de Nederlandse overheid de kans krijgen om dit project te ontwikkelen. Ook in Nederland komt er (eindelijk) meer aandacht voor bodemvruchtbaarheid en de rol die de landbouw speelt in klimaatverandering en vooral de mogelijkheden die duurzame landbouw met zich mee brengt om klimaatverandering tegen te gaan.

Nu nog de CO2 compensatie

Nu zijn we nog op zoek naar een partij die met ons wil samenwerken om haar CO2-uitstoot te compenseren. Ons project kwalificeert zich als een Gold Standard project. Partijen die hun verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen uitstoot door deze te verlagen en het overige te compenseren kunnen dit doen door in ons project te investeren.

Zo kunnen bedrijven CO2-neutraal opereren en dragen ze direct bij aan de ondersteuning van kleine boeren, dus voedselproductie in Ethiopië. Met het compost project creëren we werkgelegenheid, helpen we de boeren aanzienlijke hoeveelheden water te besparen en wordt er gezonder voedsel geproduceerd in een land dat het heel hard nodig heeft. Wie geïnteresseerd is kan rechtstreeks contact met mij opnemen.

The post 30% meer vruchten, 50% minder waterverbruik appeared first on Grensverleggers.Set up by
Social Entrepreneur - Business Developer - Speaker - Board Member - Lecturer

Join the talk