100 Keniaanse dorpen halen stroom uit zon

article
published at 05-03-15, by Grensverleggers Redactie

In de tv-aflevering van Grensverleggers vertelde Rik Wuts enthousiast over zijn bedrijf Powerhive. In Kenia bouwt hij zonne-energiecentrales voor afgelegen plattelandsdorpjes. Hoe gaat het daarmee?

“Elektriciteit brengen op plekken waar armoede is. En op die manier belangrijke ontwikkelingen teweeg brengen. Want wie licht heeft, kan studeren, wie een koelkast heeft, kan beter eten, wie een tv heeft, kan beter geïnformeerd worden. Als ergens elektriciteit is, gaat de rest vanzelf lopen.” Met woorden van die strekking legde Rik Wuts in de tv-aflevering van Grensverleggers uit wat het grote doel is van zijn bedrijf Powerhive. Echt iets betekenen voor mensen in arme landen. In afgelegen Keniaanse dorpjes bouwt hij energiecentrales op basis van 100 procent zonne-energie. Via kleine kastjes komt deze energie uiteindelijk in de huizen terecht. Mensen kunnen onder meer via hun mobiele telefoon eenheden energie afnemen en betalen.

Energie voor 100 dorpen

Na de tv-aflevering is het Powerhive enorm voor de wind gegaan. Wuts: “We worden overal in Kenia met open armen ontvangen. Echt iedereen is enthousiast over ons model, of het nu klanten zijn, de overheid of samenwerkingspartners.” Het is dan ook niet gek dat Powerhive in Kenia flink gegroeid is: “Het project dat je in de uitzending zag, was gericht op 3 dorpen. Inmiddels heeft de overheid ons een licentie gegeven voor een project op veel grotere schaal, waarvoor we de financiering nu bijna rond hebben. Daarbij gaat het om de levering van energie aan maar liefst 100 dorpen. Met speciale software hebben we geanalyseerd in welke dorpen we ons het best zouden kunnen vestigen. Deze software kijkt bijvoorbeeld naar bevolkingsdichtheid. Later in 2015 hopen we de centrales concreet te gaan bouwen.”

Elkaar in de ogen kijken

Waar Powerhive last van had, was de pioniersrol. Wuts moest heel veel zelf ontdekken en regelen, zoals bij de aanvraag van een licentie. Wuts: “Wat wij doen, is namelijk volkomen nieuw in Kenia. De overheid had nog geen framework waarbinnen ons werk paste. Uiteindelijk hebben we een soort maatwerklicentie voor ons grote project voor elkaar gekregen.” Powerhive werkt in Kenia met een lokaal team van zo’n 20 man. Wuts: “Wij hebben zeer hoge eisen gesteld aan onze medewerkers. Op het gebied van ervaring, instelling en kwalificaties. We zijn blij dat we met zulke talentvolle locals kunnen werken.”

De belangrijkste les bij het werken met Kenianen: het gaat om het persoonlijke contact. Wuts: “Je moet zaken niet per telefoon of per mail willen afhandelen. In Kenia – eigenlijk in heel Afrika – is het belangrijk om goede relaties op te bouwen. Dat kan door regelmatig mensen op te zoeken, elkaar goed in de ogen te kunnen kijken. En daarbij dan niet op de directe Nederlandse manier spreken, maar wat indirecter en voorzichtiger. Stel veel vragen, overtuig geleidelijk. Dan is er in Afrika heel veel mogelijk.”

Bekijk hier de TV-aflevering van Rik Wuts: