10 October 2017, 19:00 - 21:30. Den Haag, € 7,50

De kledingindustrie in Albanië: wat schuilt er achter een kledinglabel?

event
De kledingindustrie in Albanië: wat schuilt er achter een kledinglabel?

10 October 2017 19:00 - 21:30

published at 06-10-17, by Veerle Luiting

Op dinsdag 10 oktober staat het Humanity House in Den Haag in teken van de Albanese kledingindustrie. Albanië, één van de armste landen in Europa, fungeert als de achtertuin van de Italiaanse luxemarkt. Veerle Luiting legde dit vast op beeld en vertoont voor het eerst dit materiaal. Weet jij wat het verhaal is achter het kledinglabel dat jij draagt?

Op zoek

Veel van onze kleding wordt namelijk onder slechte omstandigheden geproduceerd. Maar zijn er kansen en mogelijkheden om dit modesysteem te veranderen? Door middel van een filmpresentatie gaat Veerle Luiting op zoek naar antwoorden, oplossingen en kansen in de kledingindustrie. De avond wordt afgesloten met een paneldiscussie door mode-experts uit de duurzame sector. Dit programma is onderdeel van Dutch Sustainable Fashion Week.

Achter de schermen

Albanië telt rond de 1000 kleding- en schoenenfabrikanten. Rond de 150.000 mensen werken in deze industrie, waar het land grotendeels afhankelijk van is. De goedkope productiekosten zijn verleidelijk voor de Italiaanse luxemarkt; handwerk dat, voornamelijk gemaakt door vrouwen die voor een laag loon in de fabriek werken, wordt verkocht als ‘Made in Italy’. Het huidige systeem beïnvloedt de jonge generatie die zichzelf ziet als de toekomstige kledingarbeiders in de fabriek. Door middel van een filmpresentatie wordt de bezoeker meegenomen achter de schermen en komt oog in oog met de fabriekseigenaren, fabrieksmedewerkers, leraren, studenten, NGO's, business developers en modemerken uit de keten.

Q&A

De avond wordt afgesloten met een Q&A en discussiepanel. Met o.a.:

Over de maker

Twee jaar achtereen reisde Veerle Luiting als projectmanager textiel bij MVO Nederland naar Albanië. De situatie in de kledingindustrie was in zo'n mate onder haar huid gaan zitten dat ze besloot om een derde jaar terug te keren en vanuit haar bedrijf Next Fashion Lab de kledingindustrie op beeld vast te leggen. Veerle Luiting is fashion consultant en zet zich in voor innovatie en het verduurzamen van de modesector.

Tickets

Bezoekers zijn welkom vanaf 19.00 uur. Het programma is Engels gesproken. Tickets (€ 7,50)
zijn te koop via humanityhouse.org. Voor meer informatie: www. veerleluiting.com

Foto's: Jeroen van KootenSet up by
Brand & Business Developer Sustainable Fashion

Join the talk