Hoornstra Infrabouw wil vrijkomend puin ter plekke herbruikbaar maken

project
published at 08-02-18, by Marieke Xia

Wij zoeken (kennis)partners voor het ter plekke circulair maken van loskomend puin. Om ons CO2-verbruik terug te dringen, willen wij de uitstoot door transport en materiaalverbruik verminderen. Help jij ons bij het circulair maken van onze oude wegen?

Oefening baart kunst

Al bijna dertig jaar werkt Hoornstra in de weg- en waterbouw. Wij hebben zo'n 250 mensen in dienst, verdeeld over meerdere vestigingen in Oost-Nederland. Als onderdeel van onze activiteiten leggen wij jaarlijks zo'n twintig kilometer aan rioolleiding en de daarboven liggende wegen aan. Eén van onze doelstellingen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), is het terugdringen van ons CO2-verbruik. Zo hebben wij reductiedoelstellingen opgesteld om onze uitstoot effectief te verminderen en communiceren wij elk half jaar publiekelijk over ons energie-reductiebeleid.

Uitdaging: meer wegen met minder uitstoot

Bij onze projecten kwam in 2017 globaal 11.000 ton aan oude bestrating en funderingsmateriaal vrij. Om dit af te voeren naar een erkende verwerkingsinrichting hebben wij naar schatting 440.000 km afgelegd en hiermee ongeveer 36 ton CO2 uitgestoten. Dit willen wij de komende jaren terugdringen. Eén van de manieren waarop wij dit doen, is door op onze projecten de vrijkomende puinstromen direct bij het opbreken te vermalen tot granulaat én op het werk zelf weer toepassen minimaal intern transport.

Wij zoeken (kennis)partners die ons kunnen helpen bij het breekproces van de vrijkomende materialen tot herbruikbaar granulaat, als fundatiemateriaal op de projectlocatie. Daarnaast zoeken we partners die ons kunnen adviseren op het gebied van wet- en regelgeving en bijbehorende certificering van dit circulaire proces. Wij hebben al een handvol aan certificaten in ons bezit, maar vragen ons nu af wat erbij komt kijken als wij dit circulair proces gaan toepassen. Denk hierbij aan het voldoen aan het bouwstoffenbesluit, de RAW-eisen en overlast voor de omgeving.

Help ons verder

Heb jij technische kennis over het breken van puin tot granulaat, of over de regelgeving omtrent het bouwstoffenbesluit en certificering van puingranulaten? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Daarnaast zoeken wij op het moment dat we het sloop- en breekproces op orde hebben, ook een partner, zoals bijvoorbeeld een gemeente, die voor een pilotproject kan zorgen. Wij houden ons aanbevolen voor partijen die net als wij enthousiast zijn over deze circulaire toepassing en CO2-besparing. 

Rabobank Circular Economy Challenge

Deze uitdaging is onderdeel van de Rabobank Circular Economy Challenge. Samen met MVO Nederland / De Groene Zaak en KPMG stimuleert de Rabobank ondernemers om circulair te ondernemen. Het doel is om uiteindelijk honderd bedrijven in regionale challenges te helpen bij het omschakelen van een lineair naar een circulair businessmodel. Op Futureproof.community matchen we de bedrijfsuitdagingen van deze ondernemers met circulaire oplossingen.Add a comment

Do you know some content that suits this challenge? Submit your solution for the futureproof communityThe most recent progress

11 May 2018.

- Reaction

Indien nog relevant, contact me vooral! wellicht kunnen we vanuit Dura Vermeer iets voor elkaar betekenen

07 Mar 2018.

- Reaction

Nog een mooie tip van Rik Ruigrok in onze mailbox: "Ik zou er nieuw beton van maken met de gepatenteerde beton-upcyclemachine van Michel Baars, water er bij en je hebt weer nieuw beton. En het bouwpuin wat er onder gestopt word kan op een eenvoudige manier bakstenen worden, er zijn er inmiddels 5 miljoen van in de maak en met 5500 stuks bouw je een huis! We maken voor die huizen momenteel met Stiho deuren van de oude handrailing uit de sloop van het Ziekenhuis in Veghel, wat gecombineerd word met hout uit de school in Utrecht die we momenteel amoveren"

Set up by
Sustainable Challenges
Futureproof.community manager
Directeur Economie & Politiek
Strategisch adviseur arbeidsmarkt in de gezondheidszorg
Sustainability Program Manager at Rabobank Nederland
Verander- en projectmanagement
Manager Duurzaamheid

Do you know a solution for this challenge?

Submit your solution

Join the talk