Bedenk een oplossing voor legerdump

project
published at 13-10-15, by Veerle Luiting

Bedenk een oplossing voor legerdump!

Doe mee aan deze unieke circulaire mode challenge tijdens de Dutch Design Week op 22 oktober a.s. in Eindhoven

In Soesterberg ligt een enorme stapel versleten legerkleding. Een geweldige ‘candy shop’ van herbruikbaar materiaal.

Uitdaging

MVO Nederland, Fashion Council NL en het Ministerie van Defensie dagen jou uit als aanstormend modedesigner of business developer om een concept te ontwikkelen dat voorkomt dat dit materiaal in de verbrandingsoven verdwijnt. Dat doen we tijdens de Dutch Design Week op donderdag 22 oktober op Strijp S in Eindhoven en jij mag erbij zijn!

De Challenge: Welke kansen met bijbehorend verdienmodel zie jij voor de tonnen oude uniformen en accessoires die het leger heeft liggen, rekening houdend met de volgende ‘spelregels’:

  • Het materiaal mag niet herkenbaar of herleidbaar zijn als legerkleding
  • Het materiaal moet steeds herwinbaar of circulair zijn
  • Jouw idee mag gebruik maken van lage lonen landen als businesspartner, maar natuurlijk wel op verantwoorde wijze
  • Jouw idee moet een tastbaar productidee bevatten en een business case

Aan de slag

Je werkt samen in mixed Mission Teams van jonge ontwerpers, young professionals en creatieve uitblinkers onder begeleiding van Denim goeroe James Veenhoff. In een paar uur tijd van co-creatie wordt toegewerkt naar een realistische business case. Deze worden gepresenteerd tijdens de borrel (zie programma) .

Het Mission Team met het beste idee ontvangt €5000 voor het inzetten van experts om het idee verder uit te werken. Wanneer het eindidee daadwerkelijk innovatief genoeg en realistisch blijkt, dan wordt jullie project in samenwerking met MVO Nederland tot uitvoering gebracht.

In de jury zitten:

  • Luitenant-Kolonel Rob van Arnhem, Ministerie van Defensie
  • James Veenhoff, House of Denim
  • Bas Kosters, Fashion designer
  • Liesbeth in 't Hout, Fashion Council NL
  • Michiel van Yperen, MVO Nederland

Meedoen

Schrijf je in voor 20 oktober a.s. via info@fashioncouncilnl.com. Er zijn 30 plekken beschikbaar dus wees er snel bij! Voor bites, drinks en materiaal wordt gezorgd.

Maatschappelijke context

De ambitie van koplopers in de kledingindustrie is om circulaire en eerlijke kleding te produceren. Dit is ook het streven van de Nederlandse overheid. De eerste ‘circulaire’ collecties zijn er al, dus het kan! The time is now... En wij hebben jou nodig om circulair mainstream te maken.

Over de circulaire economie

In de circulaire economie worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. Dat brengt veel kansen voor ondernemers: meer ketensamenwerking, innovatie, minder grondstoffenverbruik en minder afval. Waardeontwikkeling vindt plaats op basis van gebruik in plaats van verbruik. Dat betekent dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen wordt onderzocht en dat waardevernietiging voorkomen wordt. Ontwerpers en hun ontwerpkeuzes spelen in dit systeem een cruciale rol.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

09.30-10.00 Ontvangst/inloop
10.00-10.45 Welkom en Introductie co-creatie
10.45-11.00 Break
11.00-12.00 Toelichting Challenge
12.00-12.30 Lunch
12.30-15.00 Mission Teams werken elk aan de challenge
15.00-16.00 Plenaire presentatie Mission Teams
16.00-16.45 Juryberaad
17.00- Aftrap borrel & bekendmaking winnaar

Vanaf 16:30 geven MVO Nederland, Fashion Council en Click NL een netwerkborrel waar het winnende idee gepitcht zal worden voor hét netwerk in duurzame mode: bedrijven, ondernemers, experts, onderwijzers en designers. 

Locatie: Glaspaviljoen, Leidingstraat, Plug in City, Strijp S, Eindhoven

Wees er op tijd bij en geef je hier op: info@fashioncouncilnl.com

Over het textielnetwerk van MVO Nederland

Samen met bedrijven en experts wil MVO Nederland vooruitstrevende initiatieven in de kledingsector ondersteunen en ontplooien. De gezamenlijke ambitie daarbij:Een Nederlandse modeketen die in 2025 circulair, schoon, eerlijk en effectief is en die andere industrieën inspireert net zo duurzaam te worden.

Over fashion council NL

FCNL signaleert, bemiddelt, selecteert, verwijst en adviseert modeonderwijs en de volle breedte van de Nederlandse modeketen. Dat doet FCNL onder andere door het stimuleren van onderzoek en innovatie en duurzame technologische ontwikkeling.Add a comment

Do you know some content that suits this challenge? Submit your solution for the futureproof communityThe most recent progress

26 Nov 2019.
24 Nov 2015.

- Reaction

Ik wil een bedrijf beginnen dat duurzame jongleerballen met de hand vervaardigd van oud legerstof en zo fysiek én symbolisch bijdraagt aan wereldvrede.
Green solutions : Make balls not War