Ketchup, de enige echte uit Kenia

artikel
Gepubliceerd op 28-07-16, door Grensverleggers Redactie

Wie is er niet mee opgegroeid? De oude vertrouwde fles ketchup, standaard op tafel tijdens vrijdag frietdag of macaronidinsdag. Maar heb je weleens ketchup uit Kenia geproefd? Als het aan The Ketchup Project ligt, staat hun versie binnenkort bij alle Nederlanders op tafel. Helemaal groen, behalve de kleur!

“Foodwaste is dood en dood zonde!” Hier begint het verhaal van The Ketchup Project. Begin dit jaar kreeg Thomas Sykora een telefoontje van een vriend die net terug was uit Kenia. “Hij belde mij op met het plan om iets aan de enorme verspilling van tomaten in Kenia te doen. Die verspilling is te danken aan een grillige markt en slechte logistiek. Voor ik het wist, was The Ketchup Project geboren.”
 

Van afval naar opbrengst

The Ketchup Project is een antwoord op verspilling: 40% van de Keniaanse tomaten wordt weggegooid. En het levert veel op voor tomatenboeren. “De boeren blijven eigenaar van hun product, wij faciliteren de verkoop. Eigenlijk zijn wij ingehuurd door de boeren, alleen hebben we The Ketchup Project zelf bedacht”, vertelt Sykora lachend. “We krijgen max 10% van de opbrengst.”

“Met deze ketchup verdienen de boeren extra inkomen, het levert veel meer op dan verse tomaten op de lokale markt, en ze leren over export en ondernemen. Wij werken bewust met boeren samen die verantwoordelijkheid voelen voor de community. Zo kijken we samen of het haalbaar is een deel van het geld en de kennis in waardevolle community-projecten te steken.”

Productieproces

Van tomaat naar fles ketchup, zo gaat het in zijn werk: de tomaten worden geoogst en gedroogd. “We willen zo min mogelijk water uit Afrika exporteren. Alles wat je weghaalt aan water, komt daar niet meer terug in het ecosysteem. Drogen is daarnaast een heel goed alternatief voor koelen, wat enorm veel energie kost in zo’n warm land. En een alternatief voor inkoken, wat ook weer veel energie kost.”

Na het drogen, verwerken de boeren de tomaten tot compacte pasta. Van 80 kilo pasta maakt The Ketchup Project zo'n 2.000 flesjes ketchup van een halve liter. Dit maakt het transport heel licht en veroorzaakt minimale uitstoot. De ketchup wordt vervolgens in Nederland gebotteld.

Iconisch

Maar waarom eigenlijk ketchup? Waarom geen tomatensoep of zongedroogde tomaten, als je ze toch al droogt? “Ketchup is een heel iconisch product wat naar ons idee een stuk beter kan. Lekkerder, echter, met minder suiker en meer tomaten.

Daarnaast is het een product waarmee we de Europese én Keniaanse markt op kunnen. Ook in Kenia wordt ketchup gegeten. Alhoewel, ketchup… het is eerder een chemische oranje ketchupsausje.”

Koning ketchup

The Ketchup Project heeft niet de illusie of het doel om een ketchup merk als Heinz van de troon te stoten. “Wat we wél willen is consumenten aan het denken zetten. De keuzevrijheid aan gezonde, duurzame , fair producten in supermarkten is beperkt. Heel veel producten zitten vol suiker en zout. Onze ketchup is niet alleen gezonder dan huidige ketchups, maar levert ook een positieve bijdrage aan het leven van Keniaanse tomatenboeren.”

In de toekomst wil The Ketchup Project met meer soorten groente en fruit gaan werken. Met appels en pompoenen die in Sri Lanka veel verspild worden bijvoorbeeld. Kom maar door met die potjes!

Meer verhalen en inspiratie over voedselverspilling (en hoe ondernemers er een businesscase van maken)? Neem een kijkje op de Agrifood Community en download het e-book Verspilling: de houdbaarheidsdatum nabij.



Geef een reactie



Opgezet door
Schrijver