Eosta ontwikkelt betere avocado’s in Kenia

artikel
Gepubliceerd op 27-09-17, door Frans Tilstra

De avocado is niet aan te slepen in Europa. Ook in de VS en Azië is hij populair. Bijna alle avocado’s uit Latijns-Amerika gaan die kant op. De Nederlandse importeur Eosta zocht daarom een nieuw avocadoland. Kenia leek geschikt, maar dan moest de kwaliteit omhoog. Eosta liet onderzoeken hoe dat in zijn werk gaat, dankzij een subsidie van de IMVO Voucher.

IMVO Vouchers zijn beschikbaar tot en met november 2017. Vraag ook een Voucher aan!

Concurrentie

"De vraag naar avocado’s groeit enorm de laatste jaren", vertelt Marieke Veldhuizen. Ze is CSR manager bij het Waddinxveense Eosta, importeur van biologische groenten en fruit. "Avocado’s zijn lekker, gemakkelijk en vooral gezond. Bijna alle denkbare vitaminen zitten erin. Plus vetten die goed zijn voor je spieren en botten."

Voorheen haalde Eosta zijn avocado’s vooral uit Zuid-Amerika, maar daar is de concurrentie van inkopers uit Noord-Amerika en Azië te groot geworden. Veldhuizen: "We zochten een alternatief zo dicht mogelijk bij huis. Spanje is een optie, maar daar heb je te maken met het lange winterseizoen. Kenia is het dichtsbijzijnde avocadoland dat het hele jaar door kan leveren."

Geld verdienen

Klinkt goed, maar er waren nog wel wat uitdagingen vertelt Veldhuizen. "Toen we voor het eerst met Keniaanse boeren gingen werken, merkten we dat zij hun avocadobomen nogal verwaarloosden. Sommigen hebben er ook maar weinig op hun land staan. Het was niet hun belangrijkste teeltgewas. Sterker nog, veel boeren beseften niet eens dat ze geld kunnen verdienen met een boom die van nature in Kenia groeit."

Teelt in beeld

Het gevolg is dat de Keniaanse boeren moeite hebben om een consistente kwaliteit te leveren. "We hebben een IMVO Voucher gebruikt om de huidige avocadoteelt in kaart te brengen: wie telen de vruchten? Hoe doen ze dat? Hoe verzorgen de boeren hun bomen en de bodem waarin ze groeien? Hoeveel produceren ze? Daarnaast hebben we laten bepalen welke verbeteringen nodig zijn."

Dat werpt zijn vruchten af. "Samen met adviesbureau Soil & More trainen we nu de avocadoboeren om de teelt te verbeteren: hoe moet je wieden, bewateren, wat voor compost gebruik je, wanneer, wat is de beste tijd om te oogsten, hoe selecteer je, wat is de beste verpakking om de avocado’s goed te houden, de beste manier van vervoer? Op die vragen krijgen de boeren een antwoord."

Verbetering

"Het is elke keer verrassend hoe gigantisch de opbrengst verbeterd kan worden met de juiste zorg voor bomen en hun bodem. Daarom zijn we heel blij met het onderzoek. Het effect van onze inspanningen zal getest worden tijdens de droge periode: dan hebben de bomen het zwaar. Met onze trainingen aan de boeren zouden de bomen tijdens die periode veel beter moeten presteren."

Veldhuizen is optimistisch over het iniatiatief van Eosta in Kenia. "Als onze voorspellingen uitkomen,  dan gaan we serieuze hoeveelheden avocado’s uit Kenia naar Europa halen."

Over de IMVO Voucher

De IMVO voucher is een laagdrempelige subsidie voor advies over duurzaam internationaal ondernemen. Je kunt als internationaal ondernemer 50% van de gemaakte kosten voor adviesvragen terug krijgen (tot €10.000,- excl. btw). 

Marieke Veldhuizen van Eosta over de IMVO Voucher: "Het aanvraagproces verliep bijzonder soepel. Dankzij de IMVO Voucher hebben we ons onderzoek naar duurzame avocadoteelt veel eerder en grondiger kunnen laten uitvoeren dan we hadden voorzien."

Enthousiast geworden? Vraag de IMVO Voucher aan vóór december 2017.



Geef een reactie



Opgezet door
Communications and research manager at CSR Netherlands

Praat ook mee